Vélonista Challenge
Gent
Hoe maak je vrijwilligerswerk aantrekkelijk?
‘Vrijwilligerswerk’ heeft nogal een slecht imago. Dat is ook logisch. Het is werk. En je krijgt er geen geld voor. Matig tot slechte combinatie. ‘Mensen helpen’ is daarentegen oneindig veel cooler. Je doet iets voor de ander en krijgt er zelf ook een goed gevoel van. Hoe ideaal is dat?
Check wat we deden voor vrijwilligerpunt Gent.
Zie daar in een notendop de essentie van wat we voor het vrijwilligerspunt Gent deden: de perceptie van vrijwilligerswerk ombuigen naar “andere mensen helpen en daar zelf ook nog eens een goed gevoel aan overhouden”. En passant rekruteerden we ook nog eens heel wat nieuwe vrijwilligers.
De Gentse fotograaf en regisseur Jef Boes blikte voor ons 4 mooie en menselijke filmpjes in en maakte ook de bijbehorende fotografische portretten. Die werden voornamelijk verspreid via sociale media en postering. Iedereen die interesse toonde in de boodschap werd een aantal weken daarna opnieuw benaderd met de vraag om ook één dag te helpen.
We bouwden een (voornamelijk) online campagne op, rond het thema “Omdat het helpt” en lieten een viertal Gentenaars aan het woord. “Waarom ik hier met zware bakken aan het sleuren ben? Omdat het helpt! En ik voel me er nuttig door…”, “Waarom ik tot ’s avonds laat op het voetbalveld sta? Omdat het helpt! En ik leer er nieuwe mensen kennen.” Zo had iedereen zijn eigen reden om als vrijwillig de handen uit de mouwen te steken.
Die oproep om één dag te helpen werd ook ondersteund door een influencerscampagne. Een heel aantal Gentse influencers werden aangesproken om een dag vrijwilligerswerk te doen. Onder andere Lies Polet en Hakim Chatar zegden toe en deelden een mooi verslag op hun Instagram, want mensen helpen is nu eenmaal best wel cool. En dat merkten we ook in het aantal inschrijvingen. Uiteindelijk kon het vrijwilligerspunt de honderden mensen die zich ingeschreven maar ternauwernood een plekje geven waar ze een dag konden meehelpen.